Se nærmere på Guitaren - Artikler om specielle og specifikke guitar-emner

 

Hvis man har lyst til at gå lidt mere i dybden med enkelte emner,

så er her en samling artikler, som jeg har skrevet gennem tiden.

Strengens historie

 

Den klassiske guitar spilles i dag med nylonstrenge. De bliver fremstillet på store fabrikker og er næsten altid jævne og ensartede i klangen. De har en brillant tone, der er mange mærker og typer at vælge imellem, og de er egentligt ikke særlig dyre.

Men for få år siden, før nylon blev opfundet, var det helt anderledes. Strenge blev håndlavede gennem en kompliceret og langvarig proces, og de var ret dyre. Til gengæld var de ikke ret holdbare.

Guitarens historie og udvikling er flere gange blevet beskrevet. Her har man naturligt nok fokuseret på instrumentet og de instrumentmagere, der har bidraget til udviklingen.

Læs her om fremstillingen og udviklingen af guitarstrengen gennem tiden

Guitarens dæk

 

”Flemming, hvorfor er nogen af guitarernes dæk helt lyse og andre mørke?”

 

Spørgsmålet kom fra en af mine elever en dag, vi sad i guitarboxen. Hun havde siddet og kigget på de billeder, jeg har på oplagstavlen af alle mine elever med deres guitarer, og hun havde bemærket, at der var forskel på guitarernes farver. Træet til dækket er nok det vigtigste af guitarens mange stykker træ, og til det anvendes enten grantræ eller cedertræ.

Gran er meget lyst, nærmest hvidt, og cedertræ er mørkere med en tendens til et rødligt skær.

Læs mere om dækket her.

Guitarens rosét

 

"Hold da op, jeg troede det var et billede eller et klistermærke" lød det fra Sarah?.

 

Snakken var tilfældigvis faldet på guitarens rosét - dekorationen rundt om lydhullet, og jeg havde fortalt, at det faktisk er en mosaik lavet af bittesmå farvede træstykker. Pludselig begyndte alle at kigge nærmere på rosétten på deres egen og de andres smukke, spanske guitarer, og der kom gang i snakken om de flotte udsmykninger.

 

Læs om guitarens smukke rosét her.

For
guitarnørder